Виско: Инфлацията скочи над очакваното

Игнацио Виско, управител на Banca d'Italia

20:00 | 26 юли 2022
Преводач: Мария Попова

Въпрос за Европейската централна банка. Научихме от един от колегите ви, управителят на латвийската централна банка, че според него още едно значително повишение на лихвите през септември би било подходящо. Съгласен ли сте, че повишение от още 50 базисни пункта през септември ще е подходящо? Или изпреварващите действия дават възможност на ЕЦБ за по-умерен подход?

Ясно е, че ние избрахме да взимаме решения от заседание на заседание. Така че, в момента няма как да се каже дали ще решим в полза на 50 или 25 или повече базисни пункта. Решихме изпреварващо да увеличим лихвите, което по същество е нормализация.

Тръгнахме от отрицателни лихви и ще видим как да продължим в зависимост от данните. Но очевидно това не означава, че няма да продължим с постепенни действия.

Постепенно означава да се движим стъпка по стъпка, без да сме много бавни. Движим се стъпка по стъпка просто, защото се оказа, че инфлацията е по-висока от прогнозираната поради редица причини.

В реално изражение, лихвените проценти бяха много ниски. Ние просто изпреварващо направихме онова, което трябваше да се направи. Пазарите го разбраха много добре, нямаше някаква особена реакция. За момента, не са необходими по-високи лихви от тези, които ние прогнозирахме.

Трудно ли беше да се договорите за тези 50 базисни пункта с останалите членове на съвета?

Не беше трудно. Дискусията беше  продължителна. Както обикновено, обмислихме всички елементи на това решение. През юни в Амстердам заявихме, че за юли имаме намерение да повишим лихвите с 25 базисни пункта. Но тогава инфлацията упорито се задържа на по-високо ниво отколкото очаквахме не само ние, но и пазарите и инвеститорите.

Причината  се крие в продължаващата абсурдна война в Украйна, а това означава, че цените на енергията се покачваха повече от очакваното – природният газ скочи до 150 евро за мегават час. Тоест, почти два пъти спрямо пролетта и няколко пъти повече спрямо миналата година.  В този смисъл, това беше просто начин изпреварващо да поемем по пътя на нормализацията.