Плановете за телескопа Уеб, част 1

Грегъри Робинсън, програмен директор на телескопа Джеймс Уеб за НАСА

13:00 | 19 юли 2022
Преводач: Петя Кушева

Преди да замине за Близкия изток, президентът Байдън показа зашеметяващи нови снимки от космическия телескоп Уеб, който обикаля на милион километри около Земята, събирайки изображения отпреди 13 млрд. години. По-рано днес разговаряхме с човека, отговорен за проекта на НАСА, Грегъри Робинсън, който пое проекта, когато имаше проблеми. И започнахме с това дали някога е имал съмнения, че ще проработи.

Когато се включих в програмата имаше някои предизвикателства. Не се съмнявах, че ще успеем преди всичко, защото вече имахме невероятно умен и упорит екип,. Когато дойдох, телескопът с огледалото и инструментите вече бяха готови.

Те завършиха тестовете в Космическия център "Джонсън" след разработката. Космическия кораб, цялото оборудване бяха в по-голямата си част завършени и наближаваха екологичните им тестове, част от интеграцията. Така че много от работата вече беше свършена.

Не се наложи да правим повече проектиране или производство. Просто завършихме всички тестове, отстранихме някои проблеми, интегрирахме го и след това го изпратихме и пуснахме в експлоатация.

Нямах много съмнения. Въпреки това все още трябваше да го прехвърлим през гол линията и понякога в червената зона става все по-трудно и наистина ставаше все по-трудно. А освен това бюджетът и графикът бяха наистина голям проблем в онзи момент.

Без съмнение трябва да се сте се справили с всичко това. Всички видяхме невероятни изображения, наистина завладяващи. В същото време, един въпрос, който имам, е, че космическия телескоп Хъбъл е в космоса малко повече от 30 години. Различно ли е това от Хъбъл или е различен по вид? Дали той ще направи нещата различни от това, което Хъбъл позволяваше?

О, да, той ще прави много повече от това, което правеше Хъбъл.  Той беше невероятен в продължение на 30 години. И по времето, когато Хъбъл се появи, той беше от най-съвременните постижения и ни показа много неща за нашата Вселена, за които нямахме представа.

Разбира се, Уебб със своите инфрачервени възможности, голямото 21-футово огледало и изключително мощни инструменти ни показва много повече отколкото Хъбъл би могъл да ни покаже, включително разглеждането на някои от същите области на Вселената. Просто е много по-ясно благодарение на инфрачервения спектър.

Едно от важните неща, които търсим и една от причините да построим Уеб е да погледнем възможно най-близо до формирането на Вселената. Сто, двеста, триста милиона години след Големия взрив. Това, което виждаме днес. Възможностите съществуват и мисля, че ще стигнем дотам.