Светът има нужда от повече газ, а няма

Стивън Стапчински, Bloomberg

19:00 | 5 юли 2022
Преводач: Силвия Грозева

Сегашната ситуация на пазара на газ, какво забелязвате?

Просто няма достатъчно газ.

Светът заложи на природния газ като преход от въглищата и дизела за енергия за икономиката и отопление на домовете.

По тази причина има огромно търсене на газ от Европа по Азия и САЩ, Южна Америка. По цял свят има огромно търсене, но няма достатъчно предлагане.

Предлагането не успява да навакса не само заради Русия, но и заради недостатъчно инвестиции в природния газ. В добива.

Енергийният преход не пожела да използва природния газ за преход от въглищата. Все още не са склонни да инвестират в ново предлагане. И има дисбаланс – Русия предлагаше достатъчно на пазара, както и LNG съоръженията в САЩ, но виждаме как наскоро имаше авария в САЩ, а Русия спря доставките. И изведнъж се появи недостиг и страните не знаят какво да правят.

Защото зависят от горивото за икономиката си. Вижте какво става сега в Германия – дават държавна помощ, за да спасяват Uniper.

Значи просто няма достатъчно природен газ. Колко зле ще стане през зимата в Северното полукълбо за глобалния пазар на газ? Кои страни е региони ще имат най-големите проблеми?

Вероятно ще стане доста зле. Е, колко точно ще зависи колко точно газ Русия праща към Европа. Европа е в слаба позиция. Вероятно е един от регионите с най-голяма експозиция, защото зависят от руския газ повече от всеки друг по света.

Ако не го получат, ако не успеят да запълнят хранилищата си до зимата, защото сега би трябвало да го направят, но не могат.. И тогава ще има строго разпределение на газа. Ще има напълно затворени индустрии в Германия и други страни, които зависят от руския газ.

Защото просто няма достатъчно, а те искат горивото да стига за отопление на населението.

Другите икономики в Азия като Китай са големи вносители на втечнен природен газ. Те биха могли също да изпитат затруднения.

Япония е силно зависима от LNG.

Сингапур, където сме сега, също е огромен вносител на природен газ и цените може да скочат.

Знам, че моята сметка за енергия се увеличава. Това вероятно ще продължи с наближаването на зимата.