Тектонични промени в търговията, част 2

Фериал Ахмади, главен оперативен директор на Dubai Multi Commodities Centre (DMCC)

18:21 | 5 юли 2022
Преводач: Петя Кушева

Водите ли активни разговори с Роснефт, Лукойл и Газпром? Активно ли разглеждат Дубай като възможност  за преместване или за изграждане на техния бизнес?

Лукойл вече е член на Дубайския център за стоки. Приветстваме всякакви други разговори и с други енергийни компании.

И във връзка с руската тема, една от възможностите е ОАЕ и руската криза в Украйна. Виждате ли измерим или значителен ръст на базираните в Русия организации и предприятия, които да идват при вас?

Всъщност не. В Дубайския център за стоки не виждаме приток на руски фирми, които идват да се установяват при нас. Както споменах, нашите ключови пазари остават много постоянни през последните пет години.

Другият тласък и бум, който имахме, е криптовалутите. Всеки път, когато излизам някъде в Дубай има обикновено тълпа от крипто милионери, обикновено по-богати от мен. Но в Дубайския център за стоки сте привлекли хиляди блокчейн компании. Така че браво на свободната зона. Кои юрисдикции имат по-голямата част от този приток на криптовалути?

Виждаме от различни юрисдикции по света. Има хиляда криптокомпании в Дубай, между другото. 36% от тях пребивават в криптоцентъра на  Дубайския център за стоки (DMCC) и варират от различни сегменти в рамките на блокчейн и виртуални активи.

Нашата цел е да работим в много тясно сътрудничество с Регулаторният орган за виртуални активи, който е създаден от правителството на Дубай, за да превърнем Дубай в глобален криптоцентър в рамките на следващите няколко години.