ОПЕК+ одобри увеличение на производството през август

Ришаад Саламат, Bloomberg Хонконг

10:30 | 1 юли 2022
Преводач: Силвия Грозева

ОПЕК+ ратифицира увеличение на производството на петрол, което може да върне предлагането, задържано в пандемията, но картелът се отказа да обсъжда следващия си ход. Групата от 23 страни, начело със Саудитска Арабия одобри плановете за добавяне на 648 000 барела на ден през август. Това ще възстанови последния транш от 9,7 млн барела, който беше намален преди 2г.

Върховният съд на САЩ ограничи властта на Агенцията за защита на околната среда на ограничава парниковите газове от тецовете, като зае страната на въглищните компании. Решението е удар за програмата за климатичните промени на президента Байдън. Повечето членове казаха, че агенцията по околната среда може да регулира емисиите на тецовете, но не и да се опитва да прехвърля генерация от въглищни тецове към по-чисти източници.

Катанджи Джаксън положи клетва като първата чернокожа съдийка във Върховния съд на САЩ. 51-годишната бе одобрена да смени Стивън Бреър през април, но след това трябваше да изчака той да се оттегли в края на мандата. Джаксън се присъединява към избраната от демократите Соня Сотомайор и Елене Кейгън в либералното крило на съда.

Колумбия направи най-голямото повишение на лихвата от 20г със 150 базисни пункта и така тръгна срещу новоизбрания президент Густаво Петро. Банката даде знак, че бъдещите повишения може да не са толкова резки. Колумбийските власти се готвят за още един пик в инфлацията, която вече е над 9%.