Какво постигнаха световните лидери по време на срещата на Г-7, част 3

Анмари Хордърн, Bloomberg и Мария Тадео, Bloomberg

20:00 | 30 юни 2022
Преводач: Петя Кушева

Столтенберг говори също за напредъка по отношение на членството на Швеция и Финландия. Очевидно е, че Турция има известни резерви по отношение на част от това, Мария. Разкажете ми за потенциала това да се случи в скоро време?

Ердоган бе звездата на първия ден. Всички погледи бяха насочени към турския лидер. Разбира се, той казва, че има някои опасения относно Швеция и Финландия. Каза, че те не се борят достатъчно с тероризма и терористичните операции.

Много от критиците казаха, че Ердоган просто иска да се опита да получи отстъпки и време с президента на Съединените щати. Но трябва да кажа, че вчера настроението наистина се промени от сутринта до обяд. И се появи оптимизъм за споразумението двете страни да бъдат включени в НАТО до края на тази среща на върха.

Остри изявления от Столтенберг. Също така и за Китай. Разочарован е, че Китай няма да осъди руската атака, но не смятат Китай за противник. Анмари, искам да завършим с една последна дума от Вас. Как те биха описали Китай?

Е, няма да кажат противник, но ще кажат, че Китай е стратегическа пречка. Точният текст все още не е напълно определен, Джонатан. Но ще окажат малко по-голям натиск върху Китай. Бих казала, че това е огромна промяна в сравнение с последния път, на 180 градуса от последния път, когато получихме този текст от НАТО. През 2010 Китай не бе споменат, но Русия беше и тя беше спомената като партньор. Част от причината, поради която няма да кажат, че Китай е противник е, че страната, в която съм в момента, Германия, която, заедно с други европейски съюзници има огромна търговия с Китай. Бизнес връзки. И искат да са сигурни, че могат да балансират тези две битки.