Си Дзинпин пристигна в Хонконг

На 1 юли Хонконг ще отбележи 25г откакто Лондон предаде управлението на Китай

13:43 | 30 юни 2022
Автор: Силвия Грозева

Президентът на Китай Си Дзинпин пристигна в Хонконг за 25-тата годишнина от предаването на управлението му от Великобритания на Пекин.

Си каза, че островът се е „възродил“ след предизвикателствата откакто го е посетил преди 5г.

В кратката си реч на гара Уест Коулун президентът каза още, че принципът „Една страна, две системи“ ще осигури просперитет и стабилност, защото финансовият хъб допринася за „великото обединение на Китай“.

Си бе придружен от досегашния главен администратор на Хонконг Кари Лам и нейния приемник Джон Ли, както и от други официални лица.

Китай не обяви маршрута на Си, но се очаква той да пренощува в съседния технологичен хъб Шънжън, защото Хонконг преминава пред най-тежката вълна на ковид от април и в сряда регистрира на 2000 нови случая, съобщи Bloomberg.

В четвъртък вечерта Си се очакваше да присъства на банкета, даван от Лам и Ли, но събитието бе отменено заради опасения за разпространение на вируса, съобщи вестник Синг Тао.

В петък китайският президент ще се върне в Хонконг, за да присъства на полагането на клетва на новия администратор Джон Ли, бивш министър  по сигурността.

Ли и другите официални лица, с които Си се среща бяха под карантина в хотел преди визитата, както и още 3000 души, участващи в тържествата. Дроновете бяха забранени в цял Хонконг и самолетите нямат право да летят над пристанище Виктория. Улиците по пътя на кортежа са затворени.

На 1 юли Хонконг ще отбележи 25г откакто Лондон предаде управлението на Китай. Още 25г остават от 50-те, в които Пекин обеща да запази либералните институции и капиталистически пазари в Хонконг, до 2047г. Принцип, който Китай нарече „Една страна, две системи“.

Обединеното кралство обвинява Китай в нарушение на договора за предаване на управлението и САЩ подкрепя обвиненията като наложи санкции на Лам, Ли и висши китайски длъжностни лица заради ролята им в погрома над местната опозиция.

Според Томи У, водещ икономист за Китай в Oxford Economics, визитата на Си на годишнината е много символична, защото Пекин казва на останалия свят, че Хонконг е голям международен, финансов и бизнес център в Азия, който има подкрепата на комунистическата партия.

През 2017г Си посети Хонконг и предупреди града, че предизвикателствата за китайското управление са „абсолютно недопустими“. След неговото заминаване хиляди се включиха в ежегодния марш в подкрепа на демокрацията и някои участници в него издигнаха лозунги с призив за сваляне на комунистическата партия.

Тази година атмосферата е различна. Правителството на Си въведе з