Vanda: Идеята за таван на цената на руския петрол няма да стане

Вандана Хари, основател на Vanda Insights

11:53 | 30 юни 2022
Преводач: Силвия Грозева

Пазарът се опитва да реши дали поемаме към рецесия. Дали вече са оценили къде сме?

Не, това е краткият отговор. Петролният пазар още не е оценил рецесия.

Има спор дали ще има рецесия и колко дълбока и дълга ще бъде, както и какъв ще бъде нейният обхват.

Петролните пазари обикновено са доста късогледи. Петролът гледа много краткосрочно, а този период е доминиран от страх за доставките.

В последните 4 месеца от началото на войната в Украйна имаше огромен страх и реален недостиг на предлагане в контекста на обща оскъдица на капацитет.

Това бе водещата тема.

Е, сега започваме да забелязваме, че на радарите на петролните пазари се появява и тревога за търсенето. Отчасти подемът в търсенето е доста добър, защото в Северното полукълбо е лято и има натрупано търсене за пътувания, туризъм, развлечения. Но това настроение може да започне да бавно се променя.

Да, особено след като забелязваме нетипично за сезона забавяне на търсенето на бензин в САЩ. Но нека ви питам за предлагането, защото чухме на срещата на Г-7, че иска да ограничени цената на руския петрол. Това е противоречие – опитвате се да намалите цените, но в същото време трябва да сложите таван. Очаквате ли това да стане наистина и какви последици може да имат тези дискусии на петролните пазари?

Цялата идея за таван на цената на петрола, която излезе в новините, след като срещата на върха лидерите на страните от Г-7 я подкрепиха, според мен няма да проработи. Всеки, който разбира международните пазари и особено петролните, ще ви каже, че първо, това никога не се е случвало.

Ще ви каже, че подобна идея просто няма да проработи.

Ще има търговски последици особено за страни като Китай и Индия, но и силен политически отзвук.

Както виждаме от началото на войната в Украйна, Китай и Индия възприеха независим и доста различен път от съюзниците в НАТО.

Така че ще бъде изключително трудно да бъдат привлечени и тези две страни към идеята.

И както признават много официални длъжностни лица, дори и в Европа ще бъде изключително сложно да се приложи.