Как да си купим жилище

Чарли Уелс, Bloomberg

16:49 | 29 юни 2022
Преводач: Петя Кушева

Мечтаете да си купите жилище. Ето три стъпки, които ще ви помогнат. Първо, въведете ред във финансите си. Основният въпрос, който трябва да си зададете е дали да наемете жилище или да го купите. Ако планирате да се преместите в рамките на следващите три до пет години, общото мнение е, че все пак трябва да сте под наем. Кредиторите и жилищните регулатори като цяло препоръчват да не харчите повече от 31% от месечния си доход за жилище.

След това идва големият момент - първоначалната вноска. Това е сумата, която ви е необходима, за да осигурите жилището си. Но колкото по-голяма е първоначалната вноска, толкова по-малко ще трябва да заемете.

Някои кредитни програми позволяват на купувачите, които купуват за първи път, да вложат само 3 процента депозит. Но обикновено е между 5 и 20 процента от покупната цена. Трябва да въведете кредитния си рейтинг в топ форма и по този начин да получите предварително одобрение за ипотечен кредит. По този начин ако видите дом, който ви харесва, ще можете да убедите продавача, че сте в състояние да вземете пари назаем от банката и да надминете всеки друг.

Второ, излезте на свободния пазар. Тази стъпка е малко по-забавна. Направете проучване на квартала, в който смятате, че искате да живеете. Отидете там. Може дори да отседнете в Airbnb, ако можете да си го позволите, огледайте съседните къщи. Ако можете отидете в „Отворени къщи“, дори може да намерите брокер на недвижими имоти. Може да ви потрябва. На този горещ пазар войните при наддаването за надеждни купувачи, които предлагат над исканата цена са все по-често срещани.

Накрая се опитайте да разберете какъв може да бъде кварталът. Помислете не само как изглежда и как се усеща, но и как бихте стигали до офиса. След това пристъпете към следващата стъпка много предпазливо. Подписване на сделката.

Когато намерите дом, който ви харесва и знаете, че можете да си позволите, направете солидна оферта. Вашето общо правило трябва да бъде да предложите съвсем малко, но не прекалено много под исканата цена. Може да е около 5 процента, но проучете пазара. Ако войните за наддаване са често срещани, това просто може да не работи и трябва да сте готови да преговаряте. След като продавачът е приел вашата цена ще трябва да направите така наречената предварителна вноска в размер на около 1 до 2%, за да покажете, че имате сериозно намерение да купувате.

Това ще влезе в ескроу сметка, която се държи от трета страна, докато сделката е завършена. На този последен етап вероятно ще ви е необходим адвокат, който да ви помогне да оформите някои документи, за да сте сигурни, че получавате най-добрата сделка и да се предпазите от правни проблеми.

С помощта на адвоката и агента по недвижими имоти ще трябва да направите сериозни проверки на имота, за да се уверите, че няма дефекти или други проблеми. След проверките, когато финансирането ви е уредено и подпишете договора, къщата е ваша и можете да спрете да скролвате по телефона. Поне за къщи. Късмет!