Посланик Хъчисън за срещата на НАТО, част 3

Кей Бейли Хъчинсън, бивш посланик на САЩ в НАТО

10:00 | 29 юни 2022
Преводач: Петя Кушева

Ръководителите на срещата на НАТО по-късно тази седмица ще приемат нова стратегическа концепция. Това е нещо, което се нарича пренастройване веднъж на десетилетие. Какво ще се казва в нея или какво трябва да се каже за Китай?

Много се радвам, че повдигнахте този въпрос, защото е много важно ситуацията в Украйна да не вземе връх и да не се обърне внимание на това, което е много важно на тази среща на върха.

Първо, стратегическата концепция е картата за следващите 10 години за НАТО. И аз мисля, че тя ще бъде много силна относно това какво ще правим с Русия.

Вече започваме да надграждаме, но това ще бъде своеобразната конституция на НАТО, която позволява да надграждаме край границите с Русия, за да затвърдим нашия съюз с партньори и съюзници срещу Русия.

Но също така ще гледа към Китай, което концепцията на НАТО не е правила досега.

Вярвам, че този път ще го направи. И като гледам дейностите на Китай, агресивната им дейност като инициативата "Един пояс, един път", както и други, това ще постави НАТО в Азиатско-тихоокеанския регион. И освен това лидерите от Азиатско-тихоокеанския регион също са поканени на тази среща на върха.

За пръв път на срещата на НАТО идват Австралия, Нова Зеландия, Япония и Южна Корея. Тази стратегическа концепция и партньорствата с азиатски държави е много важна за укрепване на позицията ни спрямо Русия, но и за подготовка спрямо Китай.