Nomura: BoE не се налага да вдига с 50 бп

Джордан Рочестър, FX стратег, Nomura G10

16:11 | 27 юни 2022
Преводач: Силвия Грозева

Какво мислите за позицията на BoE в момента? Ще започнете ли да оценявате 50 базисни пункта повишение? Имате ли такава позиция за паунда?

BoE е една от любимите ми централни банки. И това е нещо, което много рядко можете да чуете на борсата. Повечето трейдъри и анализатори, които имат работа с тези неща казват, че празнодумието в комуникацията на централните банки ги дразни.

Но аз мисля, че BoE възприема правилната стратегия в момента. Те подкрепят ръста спрямо инфлационната динамика в позицията и следователно нямаме същото ниво агресивно оценяване на повишаване на лихвите от BoE. За разлика от ЕЦБ и Фед.

Причината за това е, че Английската централна банка бе първата централна банка, която вдигна лихвите. Цикълът, който ги постави начело, им позволи да кажат, че не са изостанали от кривата.

Можеха и по-рано да го направят. През 2021г твърдях, че е трябвало да го направят през октомври-ноември. Но както и да е. Те го направиха през декември. Повишават с по 25 базисни пункта на заседание.

Ястребите в Комисията по монетарна политика на банката гласуват за вдигане с 50 базисни пункта. Не виждам нищо в данните, което да подсказва, че основните членове на BoE ще започнат да твърдят, че трябва да вдигат с 50 базисни пункта.

Причината знаете ли каква е?

Защото Обединеното кралство направи две неща, за да ги затрудни възможно най-много.

Първо, повишение на националните осигурителни вноски. Беше страшно много. Вземат ми 1,25% от моя доход и от дохода на всеки във Великобритания, който работи. Това е много по-ефективно от всякакво увеличение на лихвите от централната банка на Великобритания.

Второто са разходите са живот.

Виждал съм как европейските страни правят много повече, за да защитят своите потребители от ръста на енергийните цени. А ние във Великобритания – не толкова.

Да, Риши Сунак обяви фискален пакет за октомври, когато цените скочиха, но не прави чак толкова много през април. Ние все още плащаме около 600 паунда повече за енергийни сметки, въпреки помощта от 200 лири, която дадоха.

Тези две причини – осигуровките и разходите за живот са причината BoE да не вдигне лихвата с 50 базисни пункта.