Бенедето Виня: Ferrari никога няма да предложи самодвижеща се кола

Бенедето Виня, директор на Ferrari

10:59 | 24 юни 2022
Преводач: Силвия Грозева

Пазарът реши, че това ще ви струва към 1 млрд. Преходът към електромобили. Вие казаха, че ще струва 880 млн. Това стига ли, за да свършите работа?

Така мисля. Казах, че вярвам в това, защото има много инвестиции, от години. Даже имаме 4 хибридни коли на пътя, SF Stradale и SF90 Spider, 296 GTB и 296 GTS и те са вече по пътищата, благодарение на инвестициите, които вече направихме.

Така че да, сигурен съм, че това са капиталовите разходи, които ни трябват за електромобил.

Какво трябва да стане, за да направите изцяло електрическа хипер кола като Rimac? Те вече имат удивителен брой доставени коли и се чудя кога, защото в батериите или аудиото, очевидно при дизайна вие сте обезпечени, но другите неща са по-трудни.

И да, и не. Вече 13 години работим по електрическия двигател. От 13 години използваме различни батерии. Оптимизирани или за мощност, или за енергия. 13 години на работа по софтуера.

Това са все важни елементи, които са нас за основополагащи, за да направим уникална електрическа кола, която да може да осигури не само линейно ускорение, но и странично.

Защото като говорим удоволствието от шофирането не е само натоварването, което изпитвате, а съчетание от различни фактори.

Това е важно.

Когато искате да направите уникална и забележителна кола, търсите различни измерения и линейното ускорение е само едно от тях.

Ако следите само него, ще бъдете ограничени.

Значи ще изпитаме усещането на карането на Ферари. Имаше предположения, че ще има доста електроника в колата в резултат на този процес. Дали в определен момент няма да се появи и автономно Ferrari?

Не, не. Не. Никой клиент няма да похарчи парите за един компютър в колата, който да се наслаждава на шофирането. Това е основно.

Ние ще се справим с регулациите при автономното шофиране. Ще останем на ниво L до L2+. Няма да стигаме до четвърто или пето ниво просто защото искаме човекът, когото винаги поставяме в центъра да се наслаждава на шофирането.

Не искаме приложението на тази или онази компания за чипове да се радва на него. Това е основното.