Търсенето в страните-вносителки на петрол е засегнато от поскъпването на долара, част 1

Фиона Боул, Ръководител на отдел Суровини, S&P Dow Jones Indices

22:15 | 16 юни 2022
Обновен: 01:28 | 17 юни 2022
Преводач: Петя Кушева

Става дума за саудитците. С какъв капацитет разполагат те? Може би не чак толкова много. Опитите да се изпомпват повече количества в продължителен период от време не е нещо, което са можели да правят в миналото. Погледнете какво се случва в Щатите и в континенталната зона. Да, има капацитет в Щатите да произвеждаме повече петрол и може би там в крайна сметка се намират резервите. Но няма финансов стимул за това. И така, къде ни оставя това?

Оставя ни в малко затруднено положение. Трябва да се опитаме да намерим може би милион и половина барела руски петрол на ден. И както казахте, саудитците може би могат да поемат част от това. Въпреки че бих предупредила да се внимава. Думите им се различават от действията. Може би ще са заинтересовани да кажат, че те са готови да изпомпват, но от друга страна, вече повишиха цените в Азия през юли. Така че не съм сигурна дали това ви говори, че ще изпомпват в крайна сметка. И както казахте, паричните средства просто не са налице в САЩ. Публичните пазари не са склонни да подкрепят нови сондажни договори. Наистина трудна ситуация.

Фиона, ако погледнете кривата, ако се върнете шест месеца назад, поразително е какво се е случило с кривата на петрола. Смятате ли, че кривата на петрола запазва своя интензивно изоставане, докато днес цените са изключително високи, но цялата крива също се преоценява нагоре? Може ли енергетиката да продължи да прави това, да продължи да се представя по-добре в този смисъл?

Ако погледнем исторически, не виждаме периоди на свръх изоставане, които да продължават толкова дълго. Би трябвало в един момент да видим реакция на търсенето на петрол изразена в трицифрена стойност, независимо дали е 120 или 150 долара. Ще трябва да изчакаме и да видим. Но знаем, че този тип структури в кривата не са склонни да се задържат много дълго.

Вижте ВТОРА ЧАСТ на видеото.