Нафтогаз: Украйна преговаря за LNG от САЩ, част 1

Юрий Витренко, директор на Нафтогаз

15:44 | 7 юни 2022
Преводач: Силвия Грозева

След като искаме Европа и светът да бъдат напълно независими от руския петрол и газ, какво мислите вие в Украйна, особено що се отнася до преговорите с американските компании за американски втечнен газ?

Важно е всеки да лиши Путин от парите, които получава от износа на петрол и газ, защото те му позволяват да финансира тази варварска война в Украйна.

За да го лишим от тези пари сме дошли тук и говорим с различни хора, различни представители на американското правителство за петролните и газови санкции. Особено за идеята за т.нар. трансферни ограничения, за което може да говорим по-късно.

Обсъждаме и алтернатива за руския газ от Европа – американски LNG. В частност доставки на американски втечнен газ и финансиране на тези доставки.

Вие получавате пари от Русия за транзита на газ през Украйна за Европа. Чудя се как подготвяте собствената си страна за това. Как виждате особено зимата и каква финансова помощ може да ви трябва от други страни?

Ще трябва да внасяме газ за 8 млрд долара за следващия отоплителен сезон. Точно това обсъждаме тук. Някакво финансиране за американски втечнен газ, който да замени газа от газопроводите, който традиционно купуваме в Европа.

Ние спряхме директните покупки на руски газ през 2015, купуваме газ от европейския пазар. Но след като настояваме за пълно ембарго на руския газ, вярваме, че американският втечнен газ е най-добрата алтернатива.

Опитваме се да купуваме такъв в момента.