Байдън смята, че рецесията не е неизбежна

Джо Байдън, президент на САЩ

17:47 | 23 май 2022
Преводач: Мария Попова

По време на посещението ви тук, в Азия, вие обсъдихте инвестициите на Samsung и Hyundai. Но удома, в Съединените щати американците се борят с рекордно висока инфлация; Фед повиши лихвите в опит да  се справи с тези проблеми. Цените на бензина също са много високи. Предвид пресичащите  се течения на икономиката, войната в Украйна, локдауните в Китай, дали американците да не се подготвят за рецесия? Според вас неизбежна ли е рецесията в Съединените щати?

Не.

Защо?

Вие споменахте значителния напредък, който отбелязахме, за да сме сигурни, че няма да имаме изоставане в снабдителните вериги. Има 8 хиляди работни места, които Hyundai ще открие в Джорджия, 3 хиляди работни места в Тексас ще се открият от Samsung, които ще направят и инвестиция за 17 милиарда долара. Toyota разкрива 1 700 работни места в Северна Каролина в мощности за батерии.

Ситуацията, в която ние разкриваме над 8 милиона нови работни места, безработицата спада до 3,6% и така нататък са стъпки за решаване на проблема. Представете си, къде щяхме да стигнем с противопоставянето на Путин и войната в Украйна, ако не бяхме отбелязали този огромен напредък. Нашият БВП ще расте по-бързо от този на Китай за първи път от 40 години. Дали това означава, че нямаме проблеми? Имаме, имаме проблемите, които има и останалия свят. Но с по-малко последици заради нашия вътрешен растеж и сила.

Ето каква е ситуацията. Когато говорим за цените на бензина. Ние преминаваме през невероятен преход, който осъществяваме и ако е рекъл Бог, когато го завършим  ще сме по-силни пред света, ще сме по-силни и ще разчитаме по-малко на изкопаеми горива. Виждате какво прави Европа във връзка с вноса на руски газ, няма да навлизам в подробности. Успяхме да избегнем още по-голямо влошаване на ситуацията. Но е тежко.

Цената на бензина, както сте ме чували и преди да казвам, често се обсъждаше по време на семейните вечери докато бях дете. Това влияе на много семейства. Но ние освободихме над 257 милиона барела от резерва заедно  с други държави по света. Това помогна, но не е достатъчно.

Освен това се оказахме в ситуация на продоволствен недостиг. Недостиг заради войната в Украйна. Има буквално милиони бушели зърно, които се задържат в Украйна, а това ще повлияе фундаментално на пазара и ще повиши цените на всички хранителни продукти.

Намираме се в ситуация, в която работим усилено с американските фермери и селскостопански производители, за да намерим повече торове и цяла гама продукти. Ще има пролуки, това ще отнеме време, но междувременно, това, което ми се струва, че е най-удачно да направя, освен да накарам държавите от Близкия изток, включително ОПЕК, за повишат производството на петрол и да поемат по този път, е да се погрижа икономиката ни да расте, да създаваме работни места.

Има и втори път, за който хората не искат да говорят в момента и аз няма да му отделя много време. Има още един начин да се повлияе на инфлацията по отношение на ежедневните разходи на хората. Ако е възможно за има детски ясли срещу 7% от приходите ви, ако имате възможност да се възползвате от данъчни отстъпки за средната класа, за работниците и така нататък, то всичко това би помогнало.

Конгресът е 50 на 50, което значи, че трябва да се боря с 50 президента, но ще прокараме тези закони, ще настояваме за тях.