Мистър Йена не вярва САЩ да се съгласи на интервенция за йената

Еисуке Сакакибара, бивш министър на финансите на Япония

21:00 | 20 май 2022
Преводач: Силвия Грозева

Преди казахте, че Япония би трябвало да вземе мерки, ако курсът долар-йена мина 130. Преди дни, преди няколко седмици стигнахме това ниво. Но реакция нямаше. Кога според вас BoJ ще се намеси на валутни пазар и каква е вероятността да е сега?

Малко вероятно е. Намесата е ефективна само, когато е договорена с другата страна. Но не вярвам, че САЩ би се съгласил на интервенция в момента.

Развитието изглежда е от полза на САЩ и интервенция няма да бъде одобрена. Затова мисля, в момента е наистина трудно да я очакваме.

Да се върнем към края на 90-те, когато бяхте министър на  финансите в разгара на азиатската криза, тогава курсът долар-йена беше над 130. САЩ се присъедини към BoJ и купи йени. Какво научихте от това време?

Г-7, заедно със САЩ и Япония го направиха заедно. Може би по 6-7 пъти на година.

Ние доста добре се познавахме. Комуникацията не беше толкова затруднена.

Когато аз бях министър на финансите, колегата ми в САЩ беше Лари Самърс. Ние контактувахме помежду си доста често и особено, когато нещо се случваше на пазара.

Ако няма координирана интервенция, очаквате ли BoJ да направи нещо? Те не се опитаха на последното заседание да си върнат контрола над кривата на доходността. Но очаквате ли в бъдеще да се наложи да решават този въпрос?

Централната банка не се тревожи толкова силно от обезценката на валутата в момента. Това е ставало и преди поради различията в управленската политика в двете страни.

Логиката е много ясна. Не е нужно да продава Япония. Не мисля, че BoJ или японското правителство се тревожи от сегашното положение по отношение на валутния курс.