Готумюлер: Новост е че боевете влияят на доставките на газ

Роуз Готумюлер, бивш заместник генерален секретар на НАТО:

19:30 | 13 май 2022
Преводач: Петя Кушева

Какво знаем или смятаме, че знаем за доставките на природен газ през Донбас?

Според новините вчера украинците са спрели подаването на газ в региона на Донбас от южна Русия. Аргументът, който украинците дадоха е, че сепаратистите в Донбас са отклонявали доставките на газ.

Това е първият случай, в който сраженията в Украйна пряко засягат доставките на газ. Дължи се на санкциите и други фактори, които водят до намаляване на притока. Знаем че руснаците изискват плащания в рубли и т.н., но когато самите боеве влияят върху доставките на газ при усилията на Украйна да се справи със сепаратистите и протичането на газа, бих казала, че това е нещо ново.

Междувременно Финландия с бързи темпове пристъпва към присъединяване към НАТО. Предвид факта, че сте била висш служител на НАТО, какво е практическото значение на това? Финландия вече не е ли провеждала някакви военни учения с НАТО? Има ли някакво значение това?

Разбира се и Финландия, и Швеция станаха по-близки партньори на НАТО след анексирането на Крим през 2014 г. от Русия. Бих добавила незаконното анексиране на Крим.

Те се приближават все повече до такава степен, че месеците преди инвазията извършваха охрана на въздушното пространство със съюзниците на НАТО над Балтийски море, за да предотвратят инциденти с руски самолети.  Швеция и Финландия работят в тясно сътрудничество с НАТО и дори провеждат активни учения, обучение и дори въздушна охрана.