Кибератаките и дезинформацията - част от арсенала на Русия

Крис Инглис, директор на Националната агенция по киберсигурност, САЩ

16:20 | 13 май 2022
Преводач: Мария Попова

Каква е оценката ви на усилията на Русия срещу киберсигурността във войната с Украйна?

Наблюдаваме това, което и очаквахме. Ясно е, че киберсигурността  заедно с дезинформацията отдавна е част от инструментариума на Русия.

Видяхме да ги използват и в тази кампания. Бих отдал дължимото на изкусната и впечатляваща защита осъществявана от украинците, която промени играта.

Мнозина твърдят, че изглежда руската кибер армия не е толкова разрушителна или толкова ефикасна, колкото се очакваше. Изиграха ли САЩ роля в смекчаването на риска от руски кибератаки?

Украинците определено изиграха роля в намаляването на ефекта от руските атаки. Мисля и че е трудно да се организира такава кампания, а и руснаците показаха, че не са толкова компетентни колкото си мислят както във физическия, така и в кибер света. Но в крайна сметка, бих отдал дължимото на украинците, които осъществиха много впечатляваща защита.

Очаквате ли Русия да усили и разшири кибератаките си в бъдеще предвид настоящия етап от войната?

Докато Русия продължава с това позорно поведение, кибератаките ще продължат да са техен инструмент. Смятам, че те ще се разраснат.

Много хора казват, че третата световна война се е кибернетична. Дали това не отхвърля категорично тези теории?

Всички, които внимателно са проучвали тази сфера са казвали, че третата световна война ще разчита на кибернетиката.

Винаги сме знаели, че това е инструмент на властта, който може  и се използва, за да се постигнат определени цели. Често наблюдаваме киберактивност под това, което наричам „употреба на сила“.

Това е инструмент, който се използва в съчетание с други инструменти и следователно не смятам, че трябва да се схваща киберактивност върху киберактивност или дори да се смята, че е нещо, което в крайна сметка променя резултатите, които една държава иска да постигне срещу друга.