Андрю Бейли: Инфлацията натиска реалните доходи

Андрю Бейли, управител на Английската централна банка

11:30 | 11 май 2022
Преводач: Петя Кушева

Бях в ефир, когато излезе тази новина. Първоначалната ми реакция бе, че това е агресивно повишение. Може би и други са реагирали така. Но след като погледнете подробностите, прогнозата за британската икономика бързо го прави да изглежда плахо повишение. BoE даде най-мрачната прогноза от доста време насам и най-мрачната от всички големи централни банки. Тя предупреди че Великобритания ще се изправи пред двуцифрена инфлация, продължителна стагнация и дори рецесия. По-рано говорих с управителя Андрю Бейли за пазарната реакция на това.

Не бих се съгласил с твърдението, че лекарството срещу по-висока инфлация е по-висока инфлация.

Но искам да се върна една стъпка назад, защото мисля, че е важно. Мислим, че голяма част от работата по отношение на лечението ще бъде свършена от факта, че преживяваме исторически голям шок за реалните доходи в тази страна, идващ извън страната. Така че това е шокът в условията на търговия в този смисъл. Цените на вноса се повишават и това е предимно енергия, храни и някои основни стоки.

Това че високата инфлация убива високата инфлация, разбира се, че не е така при това, което може да се нарече стандартен шок на търсенето, при който и активността, и инфлацията се повишават.

Това, което имаме, е инфлация, която се повишава при този голям натиск върху реалните доходи. А тласъкът върху реалния доход според нас е това, което ще допринесе много за намаляване на инфлацията.

Но има усложнение. Съществуват обратни рискове. И един от големите противоположни рискове е пазарът на труда.

Сега имаме много свит пазар на труда в тази страна. В много отношения за по-широкото общество и икономиката нещата са добре, защото преминахме през ковид.

Имаше много прогнози, че ще имаме доста голямо покачване на безработицата. И в крайна сметка това не се случи.