Пауъл каза, че Фед няма да се поколебае с по-високо от неутралното повишение

Джером Пауъл, председател на Фед

13:00 | 5 май 2022
Обновен: 16:13 | 5 май 2022
Преводач: Петя Кушева

Когато говорим за неутрален лихвен процент, всъщност става дума за процент, който нито повишава, нито забавя икономическата активност. Така че това реално е понятие, не е нещо, което можем да определим с някаква точност. Затова го преценяваме в рамките на широки граници на несигурност. Настоящите оценки на комисията са около два до три процента. И също така това е по-дългосрочна оценка. Това е оценка за икономиката при пълна заетост и инфлация от 2%.

Така че това, което правим е, че вдигаме лихвените проценти бързо, за да постигнем това, което виждаме като широк диапазон на неутралност.

Но знаем, че няма ясна линия, която да ни казва кога ще стигнем дотам. Затова ще разглеждаме финансовите условия.

Политиката ни влияе върху финансовите условия, а финансовите условия влияят на икономиката. Затова ще разглеждаме ефекта от нашите мерки върху финансовите условия. Дали те ги затягат по подходящ начин.

И след това ще разгледаме ефекта върху икономиката и ще преценяваме дали сме направили достатъчно за възстановяване на ценовата стабилност. Това е.

Така че, ако се окаже, че пътят ще достигне до нива, които са по-високи отколкото ако преценките бяха неутрални, тогава няма да се поколебаем да преминем към тези нива. Няма да се поколебаем.

Но отново има нещо като фалшива прецизност в цялата дискусия и ние като хората,  които определят финансовата политика наистина не искаме.

Ще повишим лихвите и ще се интересуваме как това се отразява на икономиката чрез финансовите условия. И разбира се, ако са необходими по-високи лихви, няма да се поколебаем да ги предоставим.