IEA понижи прогнозата за търсене на петрол в света, част 1

Торил Бозони, директор „Петролен пазар“ в Международната агенция по енергетика

13:00 | 14 април 2022
Преводач: Мария Попова

Преразглеждане към понижение на глобалното търсене на петрол, на фона на нарастващо предлагане от страните извън ОПЕК. Ако отправим поглед напред през годината, при риска от рецесия дали има риск и от завой на пазара от недостиг в предлагането към свръх предлагане предвид икономическото забавяне?

Този месец ние понижихме прогнозата си за световното търсене на петрол с 260 хиляди барела дневно и това се дължи предимно на карантината в Китай.

Но през предходните месеци, ние направихме много по значима корекция на прогнозата ни за търсенето на петрол, произтичаща от повишените цени, по-бавния икономически растеж, а сега виждаме, че икономистите продължават да понижават прогнозата си за световната икономика.

Това, разбира се, ще повлияе на търсенето на петрол. Но самото търсене се възстановява от ковид и ние очакваме растеж от почти 2 милиона барела дневно тази година.

Той ще е по-бавен от миналогодишния, но авиационният сектор се възстановява и там има повишено търсене. Така че, ние очакваме растеж, но очевидно рисковете от спад са налице, ако икономическите прогнози продължат да се влошават.

Към всичко това вече трябва да се прибавят и реалностите на войната. Сред тях са и плановете на Vitol след изтичане на договора да прекрати търговията с руски петрол. Предвид самоналожените ограничения в търговията с руски петрол, очаквате ли се Русия сама да понижи производството си и ако да, с колко?

Налице е значителна несигурност по отношение на прогнозата за производството на петрол от Русия. Виждаме не само Vitol, но и други големи компании, особено в Европа, да се дистанцират от руския петрол като изцяло спират покупките. Говорим за Total, BP, Shell и много други компании и търговци.

Ние очакваме предлагането на руски петрол да се понижи с 3 милиона барела дневно през май. Вече се наблюдава спад на производството с 1,3 милиона барела на ден спрямо средното производство през март. Търсенето на вътрешния пазар в Русия също намалява.

Заради санкциите са понижени икономическите прогнози. Рафинериите в Русия намаляват обемите, имат затруднения с пласирането на някои продукти, така че производството там вече се понижава. Колко още ще се понижи зависи от реакцията и санкциите на международната общност, евентуалното разширяване на ембаргото и просто от нежеланието на купувачите по света да взимат суров петрол от Русия. Прогнозата ни е, че могат да бъдат загубени до 3 милиона барела петрол дневно.