Как да открием следващите големи победители в гейминг индустрията

Ник Туосто, Директор Gaming, Lion Tree

20:35 | 16 март 2022
Обновен: 22:36 | 16 март 2022
Преводач: Силвия Грозева

Griffin Gaming набра 750 милиона долара за бъдещи инвестиции. Влизането им в метавселената подкрепя ли сегмента или е просто опит?

Боб има огромно присъствие в развлекателната индустрия като цяло. Все повече медийните играчи на пазара се насочват към създаването на дигитални тематични паркове. Аналог на това, което имат във физическия свят.

Компании като Roblox са пионери в това, което сега се нарича метавселена.

Но е съществувало отдавна в гейминга.

Има социално присъствие, самоличност, има все повече други форми на медии като музика, филми, които се развиват в тези виртуални светове.

Да, това е голяма промяна в сегмента и първата от поредица големи стъпки, които традиционните медийни компании ще направят, защото все повече се насочват към тези възможности.

Традиционните медийни компании трябва ли да станат гейминг компании? Щом е толкова важно, че Netflix дори обявиха, че влизат в гейминга, след като от години отказваха да го направят? Всички медийни компании ли трябва да мислят за гейминг през 2022 и след това?

Това е стратегически императив за всички.

Някои ще приемат стратегията на Disney, да лицензират интелектуална собственост на гейминг компании като Electronic Arts и други за повечето от игрите на Междузвездни войни.

Но все повече медийните компании ще открият, че е твърде важно да аутсорснат тази възможност към разработчици от трети страни и други, които имат най-добрите възможности в своята сфера.

Дали да купят или развият сами – това е сложно решение. Очевидно зависи от конкретния случай. Но за мнозина ще има повече смисъл да  купят, отколкото да го направят сами.

Много се радвам, че го казахте, защото Емили Чен преди малко говори с бившия оперативен директор на Nintendo Америка и стана дума кой може да се възползва най-много от метавселената. Те говориха и за компанията, която преди се наричаше Facebook. Да чуем дали са сред първите.

Не подкрепям идеята. Не мисля, че дефиницията в момента ще бъде успешна.

Защо ли? Защото първо, не знам дали има хора от Facebook, но трябва да признаете, че самият Facebook не е иновативна компания.

И причината за това е, че винаги може да купи друга иновативна компания или да следва иновациите на другите и да придобие тези умения. Въпросът ми е дали една компания трябва да бъде иновативна или ако има сили, може да си купи. Това стига ли за метавселената?

Изобщо не съм съгласен, че Facebook не е иновативна компания.

Иновациите им са от още отпреди Google, когато Facebook вече имаше новинарска лента и всички различни рекламни иновации. Те направиха най-доброто таргетиране и измерване. Това е изключително иновативна компания.

А като говорим за метавселената и гейминга, все по-важно е екипите да продължават да развиват тези игри. Това са живи организми. Например вижте какви са днес игрите – вече не са просто софтуер, който се продава, а услуга, която продължава да се доставя.

Една видео игра за 50-60 долара на рафта е нещо от миналото.

Днес имаме Forthnite или други. Свободни за игра услуги, където екипите отговарят да продължават да занимават играчите.