Eurointelligence за посоката на Запада в конфликта, част 1

Волфганг Мунчау, съосновател на Eurointelligence

15:00 | 9 март 2022
Обновен: 15:53 | 9 март 2022
Преводач: Петя Кушева

 

Волфганг, придобивате ли по-добро усещане накъде биха или не биха поели Западът и неговите съюзници в този конфликт? Знаем, че Украйна поиска Запада да охранява и да установи зона забранена за полети, но много гласове в НАТО и извън него казват, че това е крачка твърде далеч.

С голяма увереност мога да предскажа, че това няма да стане. Лидерите на НАТО са се споразумели помежду си, че зоната, забранена за полети ще бъде възприета от Путин като акт на война. Принципно това е военна  намеса.

Видяхме, че американците проведоха разговори с Полша. Тя ще продължава да предоставя самолети изтребители за Украйна. Това е лимита от тази страна. Може да бъде променено. Нещата се променят непрекъснато, но по принцип снабдяването с оръжия не се счита за военен акт, но зона забранена за полети е военен акт.

 

Смятаме ли, че президентът Путин има същата дефиниция за военен акт, защото продължавам да чувам, че много европейски гласове обичат да говорят, а други обичат да слушат за използване на инструменти като финансова битка срещу Русия? Има ли някакво усещане, че това е опасна игра?

 

Потенциално това е опасност. Използвахме безпрецедентни финансови средства. Класическата финансова и икономическа санкция е да спрем да търгуваме с вас.

Това, което направихме е че хвърлихме базуката от ден първи, което бе санкциите на централната банка.

Това е най-голямото - спирането на достъпа на Русия до нейните собствени пари, държани в сметки в централната банка. Това може да стане проблем в някакъв момент.

Мисля, че ако спрем търговията на петрол, което е много по-сериозен проблем, това безспорно няма да е военен акт, защото е класическа санкция, която обикновено се прилага, но Путин може в един момент да каже: „Искам си парите. Ако вземете парите ми, считам това за акт на агресия, за военен акт“.