Каква е целта на Русия според Петриъс

Дейвид Петриъс, бивш директор на ЦРУ

07:38 | 26 февруари 2022
Обновен: 14:06 | 26 февруари 2022
Преводач: Мария Попова

Вие сте били командир на 101 въздушно десантна дивизия при нахлуването в Ирак. Въз основа на това, което виждаме в момента, докато Русия навлиза в Украйна от север, от изток, от юг – докъде ще доведе това? Каква е целта на Русия?

За момента целта изглежда ясна – да се свали правителството, дори да се залови правителството на президента Зеленски и то да бъде заменено с про-руски режим, да се овладее столицата и да се контролира територията източно от Днепър, която разделя страната на две. А също и да се окупира южната част на страната, така че да бъде отрязан достъпа на Украйна до Черно море и да се завладеят основните пристанища на Одеса и Мариупол. Така те ще се свържат и с руските части разположени в източна Молдова, западно от Украйна.

Дали ще продължат, за да завземат и останалата част от страната за момента не е ясно. Но е ясно, че обстрелът и бомбардировките дори и над Лвов и отдалечения западен регион показват, че е възможно продължение на Фаза 1.

В момента всичко зависи от това дали украинските сили, които ще бъдат пометени, които няма да могат да спрат руските танкове и военни сили при пълното въздушно превъзходство, не просто предимство, а превъзходство, та въпросът е дали те ще се предадат или ще продължат да се сражават или ще се изтеглят в горите. Това е обширна страна, Русия въобще няма да може да разчисти всички тези райони.

След като минат танковете, рано или късно ще се появят логистичните конвои и точно тук, тези украински военни части могат да нанесат удар. Ако партизанските отряди се бият в градовете, ще затруднят силно руснаците.

Когато нахлувахме в Ирак, основното ни притеснение бяха именно тези логистични линии. Ние се придвижихме много бързо, имаше повече сражения отколкото си мислят хората, но иракските сили не можеха да ни спрат. Притеснението ни беше дали няма да устроят засада на конвоите с гориво амуниции и провизии.

Това беше голям проблем, но за щастие те не успяха да го направят – разчистихме пътищата и ги поддържахме безопасни. При това говорим за много по-компактна, по-малка територия на военни действия. По отношение на населението, населението на Украйна е с поне 50% повече и много по-обширна като територия.