Байдън: Путин има по-големи амбиции за Украйна

Джо Байдън, президент на САЩ

22:53 | 24 февруари 2022
Обновен: 01:02 | 25 февруари 2022
Преводач: Силвия Грозева

Два бързи въпроса. Пазарите паднаха, а цените на бензина скочиха. Знам, че винаги сте наблягали на разликата между Уолстрийт и реалната икономика. Всеки обаче май изпитва икономически трудности. Колко икономически по-мъчително ще става за хората в тази страна? Имам и още един въпрос.

Първо, няма съмнение, че когато голяма ядрена сила атакува и завладее друга страна, светът ще реагира и пазарите също могат да реагират по целия свят.

Няма съмнение в това.

Второ, идеята, че това ще продължи дълго е малко вероятна, ако продължаваме да оставаме решителни и да налагаме санкции на Русия.

Подценихте ли Путин и все още ли го смятате за достоен противник, както през лятото?

Навремето дадох да се разбере, че той е противник. Казах, че е достоен противник, не съм го подценил. Четох почти всичко, което е написал. Вие чели ли сте го? Извинете, не искам да се правя на умен.

Чули сте речите му. Почти едночасови речи, в които обяснява защо нахлува в Украйна.

Той има много по-големи амбиции за Украйна. Той иска да възстанови бившия Съветски съюз, за това е всичко. Целите му са в разрез с тези на всички останали.

Като говорите за амбиции, смятате ли, че тези опустошителни санкции ще са също толкова опустошителни, както и руските ракети, куршуми и танкове?

Да, като руските ракети, куршуми и танкове в Украйна. Да, сигурен съм.