Джонсън обеща санкции, които да ограничат с времето руската икономика

Борис Джонсън, министър-председател на Великобритания

17:38 | 24 февруари 2022
Преводач: Мария Попова

Днес, съгласувано с нашите съюзници ние ще договорим мащабен пакет от икономически санкции предназначени да ограничат с времето руската икономика. За тази цел, ние трябва колективно да прекратим зависимостта от руския петрол и газ, която твърде дълго даваше власт на Путин върху западната политика. Нашата мисия е ясна: по дипломатически, политически, икономически, а евентуално и по военен път това противно и варварско дело на Владимир Путин трябва да приключи с провал.

Обръщам се към народа на Русия, чийто президент току-що разреши вълна от насилие срещу близък славянски народ, като родители на руските войници, които ще загубят живота си: не мога да повярвам, че това се прави във ваше име или че вие искате статута на парии, в който това ще превърне режима на Путин.

Обръщам се и към украинците в този мъчителен момент: ние сме с вас, молим се за вас и вашите семейства и ние сме на ваша страна. Ако предстоящите месеци са мрачни и пламъкът на свободата мъждее, знам, че той отново ще лумне ярко в Украйна. Защото въпреки всичките му бомби и танкове и ракети, не вярвам, че руският диктатор някога ще потуши националните чувства на украинците и тяхната страстна вяра, че страната им трябва да бъде свободна.

Обръщам се към британците и всички чули заплахите на Путин срещу онези, които са солидарни с Украйна: ние, разбира се ще направим всичко, за да запазим страните си в безопасност. Към възмущението ни се присъединяват нашите приятели и съюзници от цял свят. Ние ще работим съвместно с тях толкова продължително, колкото е нужно, за да гарантираме, че суверенитета и независимостта на Украйна са възстановени. Защото този акт на безпричинна и безсмислена агресия е атака не само срещу Украйна – това е атака срещу демокрацията и свободата в Източна Европа и по света. Тази криза е заради правото на свободните, суверени и независими европейски народи да избират собственото си бъдеще. А това е право, което Обединеното кралство винаги ще защитава.