Нова вълна от санкции от Запада за Русия

Вони Куин, Bloomberg News

11:00 | 24 февруари 2022
Обновен: 12:10 | 24 февруари 2022
Преводач: Силвия Грозева

Русия бе застигната от нова вълна санкции от Запада. Американският президент Джо Байдън разшири мерките от вторник с нови, насочени към строителите на Северен поток-2 и корпоративното ръководство на фирмата. Отделно ЕС одобри пакет санкции срещу 23 високопоставени лица, включително военни, банкери и медийни лица, както и приближени до Кремъл.

Китай се обяви против санкциите за Русия и критикува САЩ, че ескалира кризата около Украйна. На брифинг в Пекин говорителят на МВнР обвини САЩ и НАТО за инсталиране на нападателни оръжия около Русия и каза, че президентът Путин е останал с малко възможности. Китай каза, че реакцията на Вашингтон е била безотговорна и неморална.

САЩ може да бъде принуден да прибегне до стратегическите запаси от петрол отново заедно със съюзниците в координирани усилия да понижи цените. Източници ни казаха, че се обсъжда в администрацията на Байдън и възможно задействане на ценови граници, както и координирането на използването на резерви и от други страни. Научихме, че решение още не е взето. По-рано президентът Байдън каза, че САЩ се готви да действа срещу ръста на цените на природния газ.