Топ съветниците на президента Байдън реформират икономическото послание

Ритика Гупта

10:18 | 8 февруари 2022
Обновен: 14:21 | 8 февруари 2022
Преводач: Силвия Грозева

Топ съветниците на президента Байдън реформират икономическото послание към американската общественост, докато рейтингът на президента потъва, а законодателната програма е все още в Конгреса. Миналата седмица президентът акцентира повече на ръста и заплатите, синдикатите, работните места и производството в страната. Той отдава по-малко тежест на области с по-малко значение за потребителите като инфлацията и ковид.

Член на УС на ЕЦБ смята, че лихвите може да се вдигнат още през октомври. Той каза за нидерландската телевизия, че е вероятно да има 25 базисни пункта повишение, но не изключи второ повишение през пролетта на 2023г. Прогнозата бе направена от смятания за един от най-агресивните длъжностни лица в ЕЦБ.

Пандемията и ограниченията в Китай за овладяването й вредят на вътрешното потребление. Пътуванията и потреблението по време на ваканцията за Лунната нова година се понижиха от и без това ниските нива през 2021г. Хората направиха 221 млн пътувания по време на едноседмичната ваканция. Това е 2,5% по-малко от миналата година и 26% по-малко от 2019г.