Nvidia трудно ще убеди регулаторите за сделката за ARM

Мандип Сингх, Bloomberg Intelligence

13:37 | 26 януари 2022
Преводач: Силвия Грозева

Тази сделка бе атакувана по всички фронтове. Винаги ще бъде трудна като се има предвид значението на дизайна на ARM при чиповете. Каква е вероятността Nvidia да бъде принудена да се оттегли и сделката да се провали?

Знаем, че всички регулаторни органи в САЩ, ЕС или Китай не биха могли лесно да я одобрят. Причината да чуваме, че Nvidia иска да излезе от сделката е защото те знаят, че ако нещо се обърка при регулаторите, ще са изгубили много време, при това има и наказателна такса, която така или иначе трябва да платят.

Шансовете да отстъпят и да убедят някак си регулаторите са минимални в момента.

Едно от опасенията за сделката идва от конкурентите на Nvidia, че ще изгубят достъп до ARM. Колко реалистично е това и затова ли е целият този регулаторен спор?

Погледнете го през призмата на най-големите клиенти на ARM. Това са компании като Apple, Qualcomm, най-големите производители на чипове. В случая на Apple – и производители на устройства.

Смятам, че Nvidia много трудно ще убеди регулаторите, че ако интегрира вертикално ARM, продуктите им няма да се конкурират с тези на Qualcomm и Apple.

Много трудно е да уверят всички, че ще бъдат третирани справедливо и равноправно и че ще останат открити за всички.

Така че според мен, понеже пазарът е консолидиран и ARM има толкова големи клиенти, е много трудно да бъдат убедени, без значение какви отстъпки ще бъдат направени.