Дийс: Работим за освобождаване на още петрол от резерва

Брайън Дийс, директор на Националния икономически съвет на САЩ

15:51 | 21 януари 2022
Преводач: Силвия Грозева

Работим за ускоряване на освобождаването на петрол от стратегическия резерв. Това е процес, който в момента тече в САЩ. Можем да работим и с други страни-потребителки на петрол в ускоряването на предлагането на пазара.

Можем да работим със страните-производителки на петрол по света, така че ОПЕК+ да изпълни целите, които си поставиха.

Някои от трудностите на петролния пазар в момента се дължат на факта, че тези цели на предлагане не са изпълнени поради някои събития в определени страни.

Можем да работим с тях.

Вижте, тази работа още не е приключила.

Американският народ е недоволен и това е разбираемо. Това бяха няколко тежки години. Ковид и несигурността, която създаде, цените.. Но важното е, че имаме ясен план и действаме в посока на практическа комуникация, която ще се отрази на живота на хората.

Има голям проблем в това, което казахте току-що. Ще ви прекъсна. Става дума за плюса в ОПЕК+. Ако ги потърсите в момента, всъщност търсите Русия. По този въпрос имам нужда от подробности. Външнополитическите цели на администрацията в момента се оказват срещу икономическите ви цели.

Ние се срещаме с руското правителство. Даваме ясно да се разбере от президента Путин какви са залозите и щетите от неговите действия.

Става дума ясно да му дадем да разбере, че решението зависи от него.

Това са негови решения. Не американски.

Но ние сме пределно ясни, че ще бъдем готови за всякакви резервни варианти не само по отношение на налагане на значителни икономически санкции на руснаците, но и да работим с нашите партньори, за да намалим последиците, включително на енергийните пазари.

Това не е лесно.

Изисква стабилни и последователни дипломатически действия с нашите съюзници и с другите страни-производителки на петрол.

И тази работа още не е свършена.

Това е целта на администрацията. Да се увери, че през каквито и международни и геополитически събития да се наложи да минем, ние оставаме съсредоточени върху това, което можем да направим, за да помогнем и подкрепим американските потребители.