Тонга получава помощ от цял свят

15:30 | 21 януари 2022
Преводач: Силвия Грозева

Австралия и Великобритания изпращат два кораба за Тонга, за да помогнат на населението след изригването на вулкана, който отне живота на трима души, а мащабът на бедствието още не е известен.

Комуникациите бяха прекъснати и подводният кабел, единствена връзка на острова със света ще се възстановява с месеци, съобщи ББС.

Тонга се възстановява след изригването на вулкан в морето и последвалото цунами, което разруши села и покри с пепел острова с около 105 хиляди души население.

Всички доставки идват от Австралия и Нова Зеландия, но и други страни се включиха в хуманитарната акция.

На място се доставят електрогенератори, вода, медикаменти и храни.

"Кралските ВВС на Великобритания донесоха хуманитарна помощ в региона. Сложността на операцията беше свързана с летищните инсталации, покрити с вулканична пепел. Няколко дни бяха нужни, за да се почисти достатъчно летището и да можем да кацнем. Пистата все още е покрита с вулканична пепел на места и това ни затруднява. Ние обаче успешно кацнахме и задачата е изпълнена", каза Дийн Болтън, пилот от кралските британски ВВС.

Нова Зеландия също изпрати военно-транспортен самолет със спешни припаси.

Япония изпрати два C-130 Херкулес и натовари един кораб за Тонга.

По данни на ООН 84000 души са засегнати от вулканичното изригване.

Местните власти се опитват да не допуснат с хуманитарната помощ на острова да проникне Covid, затова при хуманитарните мисии се правят опити за безконтактни доставки.

Вулканът се намира на около 20 мили СЗ от най-големия остров от архипелата, който е приблизително на ширината на Бризбейн, Австралия.