Какви затруднения има с 5G в САЩ, част 2

Дженифър Забасаджа, Алън Левин, Алекс Уеб, Bloomberg

14:37 | 21 януари 2022
Обновен: 14:38 | 21 януари 2022
Преводач: Мария Попова

Алън ни разказа за проблемите и на двете страни, но Съединените щати не са първата държава, където се пуска 5G мрежа. Държавите по света са решили този проблем! Какво прави този спор в САЩ толкова различен?

Фокусът пада върху конкретната лента от електро-магнитния спектър известна като С-банд. Тя е близо до обхвата на микровълновото излъчване, но тя вече се използва в страни като Китай, Южна Корея и Великобритания и не е имало проблеми. Хора от телекомуникационната индустрия имат своите съмнения, че това е отбранителен ход от страна на авиокомпаниите. Това е бил техния привилегирован обхват и те са го използвали за безопасността и други нужни решения и гледат на това все едно телекомите ги лишават от нещо полагащо им се по право.

И в миналото се е случвало, когато някоя държава преминава от аналогова към дигитална телевизия, на телекомите са дава част от този спектър. Има и други примери за това как операторите взимат все повече и повече честоти и предишните ползватели заемат отбранителна позиция.

Ще срещнат ли реални затруднения пилотите, които се опитват да кацнат или това са просто приказки?

Нека първо спомена, че ако анализираме как 5G мрежите са били пуснати в други държави, различията са много. Те имат изключения за зоните около летищата като във Франция, Канада и други страни и често силата на сигнала е намалена. Що се отнася до въпроса ви за евентуалните затруднения на пилотите, все още няма яснота.

Провеждат се изпитвания, но аз разговарях с много високопоставени авиационни инженери, технологични експерти и те са силно убедени, че при близост на този сигнал той би могъл да повлияе на устройствата наречени радиовисотомери. В миналото, дефекти на тези устройства са причинявали катастрофи. Така че, проблемът е много сериозен.