Мариупол, украинският град на границата с Русия

Марк Чампиън, Bloomberg

14:30 | 20 януари 2022
Преводач: Мария Попова

Ако президентът Путин реши, че трябва да направи каквото е нужно, за да получи желаното в Украйна, то град Мариупол първи ще го разбере.

Повечето хора тук не вярват, че ще има инвазия, но ако те грешат, то руските войски ще открият голяма промяна. Преди 7 години, когато започна този конфликт, градът беше превзет за кратко от про руски сили. Мнозина виждаха, че приятелите и роднините им отвъд границата живееха по-добре. Те не бяха единодушни дали искат да бъдат управлявани от Киев или от Москва.

Днес, когато правят същото това сравнение, те са склонни вместо това да разглеждат териториите, откъснати от сепаратистите с помощта на Русия. И това, което виждат е много по-малко привлекателно. Освен това, образът на Русия беше истински накърнен по време на войната. Загинаха приблизително 14 хиляди души. Хората си спомнят особено добре едно от предградията на града, което беше подложено на минометен обстрел през 2015 и 30 души бяха убити. Нищо от това не означава, че обикновените граждани тук ще грабнат оръжие. Не означава и, че те харесват повече правителството в Киев – прозападното правителство, което е на власт от 2014. Те не го харесват, те не гласуват за него. Всъщност, мнозина се гневят основно на  повишаващите се цени.

Но това означава, че ако руснаците стъпят в Мариупол, много по-малко хора ще ги посрещнат с приветствия.