Защо Toyota си постави толкова висока цел

Ривър Дейвис, Bloomberg

09:28 | 20 януари 2022
Преводач: Силвия Грозева

Кое предизвика ревизията на насоките за производството на коли от Toyota?

В последната година Toyota иска да постигне много силно производство на коли – целта от 9 млн коли бе доста амбициозна при проблемите със снабдяването. В последните месеци Toyota произвеждаше рекорден брой коли, но въпреки това последното съобщението гласи, че да, те правят рекорден брой коли, но недостигът на чипове и другите проблеми със снабдяването няма да отпаднат скоро и затова компанията няма да успее да изпълни супер високите си цели.

Разбира се, посланието не бе така просто казано. Те не дадоха нови цели за производството на коли тази фискална година. Посланието беше по-скоро, че те имат висока цел от 9 млн коли и ще се опитат да я постигнат, но че в момента това изглежда доста трудно.

Защо си поставиха такава висока цел от 9 млн година за годината?

Заради много силното търсене на коли. Toyota, подобно на много други автопроизводители е изправена пред всички проблеми с веригите на доставка и е почти напълно неспособна да произвежда според нивото на търсене в момента.

Това е нещо ново за Toyota. Това е производител, който държи много здраво своите вериги на доставка. Проследява активността и на най-дребните производители на авточасти.

Но през лятото, когато делта започва да се разпространява в ЮИ Азия, където са големите хъбове на Toyota, компанията се принуди да намали значително производството.

Въпреки това в последните месеци условията в снабдяването започнаха да се подобряват за Toyota и тя започна да издава рекордно много коли. Затова и запази тази доста амбициозна цел от 9 млн коли за тази фискална година.