Чуа от Citi: Забавянето в Китай продължава

Джоана Чуа, директор Икономика на Азия, Citi Global Markets Asia

13:30 | 14 януари 2022
Преводач: Силвия Грозева

Експортът на Китай се представя чудесно, каква е първата ви реакция на данните от декември в долари? Имаме ги по-рано и в юани.

Много повече се тревожа за пропуска в ръста на вноса. Защото забавянето на Китай е наистина тревожно и ние сме наясно за това, особено при имотите.

Последните ограничения заради ковид очевидно понижават настроението и активността, особено при услугите.

Така че е много по-интересно да се говори за забавянето на вноса в Китай. И дали ще има донякъде стабилизиране на търсенето. За съжаление в момента нещата изглеждат доста несигурно през първото тримесечие.

При износа, да, по-добър от очакваното е, но да не забравяме, че голяма част от износните продукти се забавят. И без това се забавяме, но под очакванията.

Една от тревогите ми е колко устойчиво е това сравнително по-добро представяне на ръста на износа, защото се намесва сезонният фактор с китайската нова година, Олимпиадата в Пекин и контрола над замърсяването по време на Игрите.

Повдига и въпроса за натрупването на търсенето и на запасите от много глобални търговци на дребно например заради тревога за сезонното забавяне на производството с наближаването на февруари.