Pinebridge гледа за възможности при технологичните платформи извън САЩ

Аник Сен, глобален директор Акции, Pinebridge Investments

18:00 | 28 декември 2021
Преводач: Силвия Грозева

Какво ще кажете за пазарните оценки? Печалбите бяха много, много силни през последните няколко тримесечия, но дали това е достатъчно?

Оценките са високи навсякъде – не само при акциите, а при всички класове активи.

Бих казал, че се дължи на факта, че не смятаме, че лихвите ще се вдигат много повече. Става дума за лек гравитационен център. На планета с нулево привличане може да скочите много високо, нали?

Когато имате прогноза за много ниски лихви, да кажем около 2% в дългосрочен план, за дълъг период от време, оценките може да останат устойчиво високи.

Но бих добавил, че можем да очакваме още подобрения на печалбите, но селективно, в първото и второто тримесечие. Затова смятаме, че ще има повече дисперсия на пазарите.

Например S&P 500 – около 85% акциите са на позитивна територия. Навсякъде извън този индекс съотношението е 50 на 50. Така че ще има много повече подкрепа на глобалните пазари на акции догодина. В САЩ трябва да сме по-селективни.

Вълнуващото във вашето проучване е, че многогодишният цикъл на капиталови разходи едва започва. Насочени са към устойчиви технологии и бизнеси, които се опитват да докажат моделите си. Къде откривате най-много възможности?

При технологиите очаквам горната граница на високия сегмент. Не бива да мислим, че технологиите са едни и същи. Повечето имат много малка ценова мощ, защото не са повече от 2-3г. Трябва да се придържаме към реалните пазарни лидери, тези, които имат мащаб и иновации. Това им дава тази огромна ценова мощ.

Ако се придържате към нагласата на купуване на дъното при всички пазарни лидери в технологиите, мисля, че това е голяма инвестиционна възможност.

Освен това извън САЩ има много развиващи се технологични платформи, които вероятно ще постигнат двуцифрен ръст на печалбите за много дълго и устойчиво бъдеще.