През 2022г остават още правила за въвеждане след Brexit

Нина Скеро, Център на икономически и бизнес изследвания

15:30 | 27 декември 2021
Обновен: 16:01 | 27 декември 2021
Преводач: Силвия Грозева

В каква степен това се отразява на позицията на ЕЦБ, особено на Кристин Лагард, че няма да има повишения на лихвите през 2022г? Ще трябва ли ЕЦБ да направи нова оценка?

С промяната на прогнозите, ще се променят и насоките им. От Фед, BoE забелязахме доста значителна промяна в посланието. Всъщност имаме някои прибързани повишения от страна на BoE, докато съобщаваха, че няма да има толкова скорошни повишения, като до няколко дни или седмици преди заседанието им през декември.

Другите централни банки трябваше да си променят позицията много бързо. Не би било изненадващо същото да стане и с ЕЦБ през 2022г.

Великобритания и преоценката на последиците на Brexit почти 12 месеца след като прекъснахме връзки с еврозоната по отношение на митническия съюз, какво мислите за британската икономика, докато се опитвате да разделите последиците от Brexit от тези от вируса?

Правилно посочвате, че беше доста трудно да се оценят последиците на Brexit от тези от пандемията. Бяха положени усилия за сравняване на ключовите показатели в пандемията с останалите водещи икономики. На тази база бих казала, че най-надеждните оценки на последиците на Brexit върху търговията досега е около 10-15%, което не е много различно от оценката на правителството преди Brexit.    

Трябва да не забравяме и че някои усложнения в търговията – около митническата документация, по-внимателните проверки на стоките, които преминават през британската граница ще започнат едва през 2022г. Голяма част от тях не са отчетени досега.

Въпреки че минаха 12 месеца от Brexit, все още остават нови правила, които трябва да се въведат.

Това също трябва да се следи.