Какво кара милиардерите да продават акции

Бен Стийвърман, Bloomberg

11:38 | 20 декември 2021
Преводач: Петя Кушева

Това, което анализирахме бяха американските милиардери и разгледахме

техните продажби на акции. Увеличили са се толкова много. Смятаме, че е свързано с данъчното законодателство тук, в САЩ.

Демократите в Конгреса и Белия дом цяла година обсъждат какво ще направят с данъците. Но те се обединиха около това дали наистина ще се приеме 8-процентен данък върху движението на акциите, която ще засегне продажбите на акции.

Много милиардери ще се опитат да се измъкнат преди това.

Те гледат оценките и си казват, че това е добър момент да продават.

Данъчният закон в момента изглежда няма да влезе в сила до 1 януари, което означава, че имат още няколко седмици, за да продават и може да видим някои продажби от хората, които наистина ще бъдат засегнати от тези данъци през следващите няколко седмици.

По отношение на оценките, тези милиардери не изпращат ли така сигнал, че  акциите им са на върха?

Да, но разглеждах някои от технологичните милиардери и много от тях наистина са започнали през 2020 г. Обикновено през нормална година милиардерите наистина не продават акциите си толкова много, поне в САЩ, защото когато продавате акции, плащате

данъци върху тях.  

Много милиардери като Илон Мъск до скоро бяха избрали вместо това да вземат заем срещу акциите си и не ги продават.

Но забелязах, че в средата на миналата година много хора от технологичната индустрия просто започнаха да продават и продължиха. Говорихме например за основателя на Nvidia. Мисля, че той започна през миналото лято и бихте могли да кажете, че това беше моментът да се продават акции. Но всъщност те почти се утроиха оттогава.

Възможно е нещата да продължат да вървят нагоре от този момент нататък. Но мисля, че милиардерите гледат тези оценки и си казват, че данъчният закон предстои. Оценките са доста високи. Може би трябва да започна да разтоварвам някои от тези акции.

Имаше някои други причини, като благотворителни проекти и т.н.

При Джеф Безос или Марк Зукърбърг например, голяма част от продажбите им изглежда са поради ангажименти. Джак Дорси е още един от тях.

Особено миналата година имаше голям фокус върху филантропията сред милиардерите, защото те бяха толкова добре, а останалата част от света е толкова зле.

Джеф Безос например пое ангажимент за 10 милиарда долара за борба с климатичните промени. Джак Дорси пое ангажимент за милиард долара с акциите си в Square.

Голяма част от продажбите всъщност отиват за благотворителност тази година.