Къри: Решението на ОПЕК+ отнема от натиска върху администрацията

Джеф Къри, глобален ръководител на проучването на суровини, Goldman Sachs

12:46 | 7 декември 2021
Преводач: Петя Кушева

Има голям смисъл в сегашната ситуация. Първо, имаше много напрежение с американската администрация, което бе подчертано от координирано съобщение за стратегическия петролен резерв преди няколко седмици.

Второ, отнема натиска от администрацията да сключи сделка с Иран, която би осигурила барели през първата половина на 2022г.

И трето, производителите на шистов петрол подготвят бюджетите си сега за своите програми за капиталови разходи за следващата година. Така че това означава по-малко свободен капацитет в ОПЕК и вероятно по-малко шистов или ирански петрол.

Това подсилва тази ситуация на бичи настроено средносрочно до дългосрочно предлагане.

Но да, в краткосрочен план това е удар по настроенията и към фундаментите.

Но като гледаме къде са цените спрямо основната структура на разходите е доста трудно да се твърди, че вървят много по-ниски от това, където са днес.

Смятам, че пазарът е оценил да няма увеличение на производството за месец януари. Фактът, че увеличават предлагането е над очакванията на пазара. И имам чувството, че поради цялата тази несигурност заради омикрон през последните седмици сме с понижение от почти 15 долара за барел за една седмица.

Едно нещо, което искам да подчертая тук, което го направи много по-порочно от онова, което сме виждали исторически е, че имаше отрицателен гама ефект, който продължава.

На този пазар има много малко ликвидност сега. Дилърите трябва да хеджират ударите, които производителите хеджират. И тъй като този пазар започва да пада, те трябва да продават все повече и повече. А това усилват мащаба на разпродажбата.

Така че в този момент ценообразуването върви по бедствения сценарий на омикрон. Оценява се липсата на самолети, летящи около земята през следващите три месеца, така че пазарите се устремиха към по-ниските цени.