CBA: FOMC изостава от кривата на инфлацията

Ким Манди, старши икономист и валутен стратег в Commonwealth Bank

16:00 | 6 декември 2021
Преводач: Петя Кушева

Има две неща, които са сигурни в живота - смъртта и данъците. Инфлацията може ли да се нареди до тези двете за момента поне?

Нашето мнение от доста време насам е, че FOMC изостава от кривата на инфлацията.

Ако погледнете общата инфлация, тя се ускорява, разширява се от доста време насам. Неща като потребителските инфлационни очаквания, разходите за труд по-специално, всички тези неща изграждат картина, която показва че инфлацията в САЩ е малко вероятно да се върне към целта от 2 процента скоро.

Това беше една от причините да очакваме, че през ноември Фед ще обяви по-бързо оттегляне на стимулите отколкото всъщност предприе.

Не можем да кажем, че сме изненадани от промяната на позицията на FOMC  и не сме изненадани, че стана бързо. Смятаме, че инфлацията се повишава в САЩ и те трябва да действат, за да се овладее отново под контрол.

От това, което Лорета Мастърс каза по-рано и това, което представя принципно Федералната комисия за отворения пазар можем ли да очакваме две увеличения на лихвите през следващата година?

Смятаме че FOMC  ще започне с вдигането на лихвите от юни 2022. Определено мислим, че вратата е отворена за повишение през следващата година.

Сега всъщност очакваме пиковите нива да достигнат до 2,5 процента до 2024 г. Това са 50 базисни пункта по-високо, отколкото очаквахме първоначално.

Това просто хвърля светлина, за да се илюстрира фактът, че тъй като Федералната комисия изчакваше, все пак ще трябва да приключат с оттеглянето на стимулите преди да могат да започнат с повишение на лихвите, защото това са заявили като предпочитание.

Тъй като инфлацията вече е  напреднала, ще трябва да затегнат стимулите дори повече, отколкото може би би трябвало, за да си върнат обратно контрола.