Кога ще вдигне лихвите Bank of England

Нина Скеро, директор CEBR

15:05 | 3 декември 2021
Преводач: Силвия Грозева

Две седмици преди заседанието на BoE през декември, мислите ли, че ще вдигнат лихвата или какво може да се отрази на решението им?

Преди новината за новия вариант, очаквахме Bank of England да вдигне лихвите, което би било за пръв път на декемврийската среща. Има някои колебания като цяло дали ще направят нещо преди да го съобщят точно преди празниците.

Смятам, че новината за новия вариант би била достатъчна, за да ги накара да продължат да чакат, за да видят какво става.

Очаквам да е първата централна банка в света, която ще вдигне лихвите, но вече не смятаме, че ще стане през декември. Очакваме го вече в началото на 2022г.

И колко ще затегнат политиката през 2022г? Ако оставим настрана краткосрочната несигурност за декември-януари-февруари, когато може да стане това, каква е общата картина на затягането в следващите 12 месеца?

Все още очакваме през 2022г. лихвите да останат доста ниски. Вероятно може да има 2 повишения през 2022г – едно по-рано през годината и едно през лятото, но не повече.

Дори и без тях, монетарната политика според нас ще остане сравнително разхлабена.

Разбира се, при положение, че няма сериозни лоши новини за ковид дотогава.

Имате ли вяра в британската икономика? От гледна точка на паунда. Великобритания все още има голям дефицит по текуща сметка. Все още има проблеми около Brexit. Има и проблеми с ковид както всички останали. Има много ниска реална доходност, все още подкрепя икономиката. Ако в света влизаме в цикъл на леко затягане, колко още беди очакват Великобритания? Паундът няма ли да отнесе целия този натиск?

Прав сте, че има и други проблеми, освен пандемията.

Имаше нови напрежения с ЕС. Някои от тях пряко свързани с търговията, други – по по-общи въпроси като имиграционния контрол.. Всичко това тежи на прогнозата за Великобритания.

Смятам, че фактор в подкрепа, който открихме в последните няколко месеца преди появата на новия вариант бе, че в сравнение поне с Европа, Великобритания не водеше сериозен дебат за нови ограничителни мерки.

Голяма част от икономиката успя да продължи да работи.

Това е един от факторите, който ще се влияе в подкрепа на валутата.

Но сте прав, че има други препятствия.