ОИСР: Доставките на ваксина за Африка са много трудни

Лоранс Буун, главен икономист на ОИСР

21:24 | 2 декември 2021
Обновен: 21:27 | 2 декември 2021
Преводач: Мария Попова

„Ваксинацията е ключът към възстановяването, който би струвал едва 50 милиарда долара.“ 50 милиарда долара са нищо на фона на похарченото през последните 18 месеца. Как стигнахте до тази цифра?

Като цяло, сумата от 50 милиарда долара е приблизителната оценка на COVAX и всички сродни институции. Г20 осигурява 10 трилиона като фискална подкрепа за икономиките, компаниите, населението и трудовия пазар. Когато сложите на везните 10 трилиона в подкрепа на икономиката през пандемията спрямо нищожните 50 милиарда долара за достигането на ваксините до цялото световно население се вижда диспропорцията.

Сега трябва да се справим с варианта омикрон. Предвид невероятно ниското ваксинационно покритие в Африка, дали страните членки са заявили, че ще ускорят и увеличат помощта си за Африка и други региони, в които ваксините не достигат?

Нашият здравен отдел, както и търговският ни отдел отбелязват, че е доставките до Африка, където не достигат ваксини, са много трудни. Има огромен логистични проблеми не само с доставката на ваксини, но и възможността да се съхраняват на подходяща температура и разпространението им. Смятам, че повечето усилия трябва да се фокусират в тази посока.

Но ако се върнем към ОИСР, дори и сред страните членки на организацията и развитите икономики, има такива с много нисък процент ваксинирани. А това е проблем, защото видяхме, например в някои държави в Източна Европа, че те решават отново да въведат ограниченията на движението и икономическите дейности. Така че, разширяването на ваксинационното покритие, гарантирането на това, че хората ще получат две или три дози са ключови елементи на трайното възстановяване.