Pimco: Инфлацията се превръща в политически проблем

Либи Кантрил, директор публични политики, Pimco

09:55 | 25 ноември 2021
Обновен: 09:58 | 25 ноември 2021
Преводач: Силвия Грозева

Защо отне толкова време? Какво знаем за това, което стана? Каква роля играе сенатор Манчин тук?

Много мистерия и интриги има тук, много слухове и спекулации.

Всъщност тази администрация бе заета с много други неща. Възстановяването, планът Да построим по-добре, който бе договорен в последните 8 месеца.

Освен това надпартийната инфраструктурна рамка, дългът и изборът на персонал, външнополитическите проблеми.

В известен смисъл това е показателно за факта, че държат всички ръце, но и че прогресивните и умерените демократи не харесват особено много избора, който се прави в кадрите.

Явно има някои прогресивни демократи, които са против новата номинация на Пауъл.

Обаче ситуацията урежда и двете страни.

Първо – задържането на Пауъл. Спазването на правилото от началото на 80-те, че президентите трябва да задържат за втори мандат председателите на Фед. Правило, което президентът Тръмп пръв наруши. Номинацията на Брейнард за номер две също показва напредъка.

Фед сякаш приоритизира заетостта пред инфлацията. През уикенда имаше анкета на CBS в YouGo. В неделя стана ясно, че две трети от американците не одобряват как президентът се справя с инфлацията, а 82% от всички казват, че всичко, което купуват е вече по-скъпо. Чудя се дали това няма да постави инфлацията преди заетостта?

Ясно е, че инфлацията ако не икономически проблем, се превръща в политически.

Белият дом е напълно наясно с това.

Пауъл и Брейнард обаче са съвсем ясни, че докато се насочват към постигане на максимална заетост от двойния мандат на Фед, инфлацията също ще остане важна.

Не вярвам да отдадат свръх голямо внимание на заетостта пред инфлацията.

Да ви питам нещо, което излезе току-що. Bloomberg съобщи, че САЩ и други страни ще използват горива от страгетическия резерв. Ще го направи заедно с други страни. Какво мислите? Това говори ли ни за паника сред администрацията? Трябва да направят нещо и ето – правят това. Колко тревожна е администрацията по въпроса за инфлацията?

Вижте, това е признание, че става дума за политически проблем за Белия дом, не за икономически. Обективно погледнато, пускане на петрол от резерва ще има ограничен ефект, ако изобщо постигне някакъв.

Може би синхронизираните действия с другите страни ще има по-важно значение.

Но все още ефектът ще е ограничен.

Това обаче говори за факта, че този път Белият дом се насочва към инфлацията и се опитва да използва съвсем малкото лостове, с които разполага.

Резервът може би ще промени някои ценови нива, може би ще се опита да реши някои проблеми със снабдителните вериги, но пак икономическата реалност е, че има ограничени способности да влияе върху инфлацията извън Фед.