Icapital Securities: Турция сама си нанесе вреда

Анестейжа Аморосо, главен инвестиционен стратег, Icapital Securities

17:00 | 24 ноември 2021
Преводач: Силвия Грозева

Да се върнем няколко години назад и да говорим за бурята, свързването на високите цени на петрола, реалните инфлационни тревоги на господин Ердоган, за които някои казват, че са самопредизвикани, дестабилизацията на Турция. Присъщи ли са на Турция или са привнесени?

В момента тези неща са идиосинкретични за Турция. Там отдавна се натрупваха твърде много проблеми. Дефицитът по текуща сметка, източването на резервите и инфлация на 20% - на целия този фон последното, което правиш е да сваляш лихвите.

Това е нещо като самонараняване. Не вярвам да е показателно за нещо, което става на развиващите се пазари. Вероятно посочването на уязвимостите на пазарите е това, което трябва да направим.

 Кой пазар има двуцифрен дефицит? Кой има ниски резерви? Кой няма да успее да издържи на повишение на лихвите от Фед и по-скъп долар? Това е един от въпросите ни към развиващите се пазари през 2022г.

Но като цяло много от тях се подобриха значително от 2015г.

Тук стои и по-общия въпрос за Ердоган, който се бори със свободните пазари. Как лидерите се опитват да се противопоставят на свободните пазари. В опит да намалят сами цените или да вдигнат оценките. Как работите като инвеститор в такъв момент, когато Фед особено се опитва да запази статуквото? Чухме по-рано, че пазарите ще спечелят, защото не искат да бъдат смущавани.

Пазарите накрая ще надделеят и балансът между предлагане и търсене ще победи. Ако се върнем за момент към отпускането на петрол от резерва, това е временна мярка, но е всичко, което един политик може да направи в момента. И ще бъде малко.

Отпускането на горива от резерва тук е над очакваното, но дори и да пусне 30 млн барела, това може да намали цената до 2 долара на барел. Вероятно ще видим нещо повече. Голяма част бе оценено предварително, но съм съгласна, че това е временно усещане за контрол, което политиците се опитват да получат.

Накрая обаче въпросът е какви ще са предлагането и търсенето. За икономиката като – какво ще бъде търсенето и какво ще стане с инфлацията. Това са въпросите, на които политиците трябва да отговорят.