Какво става на границата между Полша и Беларус

Александър Кудрински, Bloomberg

16:30 | 22 ноември 2021
Обновен: 17:10 | 22 ноември 2021
Преводач: Силвия Грозева

Хиляди мигранти са блокирани на границата между ЕС и Беларус, след като президентът Александър Лукашенко отвори страната за всеки, който иска да поеме риска да влезе в Европа.

Той практически приема всички, които искат да рискуват да пътуват до Беларус и после да продължат през Полша или Литва през гори, блата и огради от бодлива тел.

Беларус се управлява от Александър Лукашенко, президентът, който е на власт от 27г.

Миналата година той обяви победа на президентските избори, което предизвика безпрецедентна вълна от протести. Дори по едно време изглеждаше, че ще бъде сложен край на управлението му, но след това той успя да спре опозицията с над 3500 ареста.

Западът обеща да засили санкциите, на което Лукашенко отговори, че в такъв случай страната няма да има нито пари, нито желание да спре нелегалните имигранти да нахлуят в ЕС.

Русия, която подкрепя Лукашенко с евтина енергия и пари каза, че Западът най-добре да говори директно с него за решаване на кризата. Литва и Полша се противопоставят и казват, че той го прави само за да си възвърне легитимността и да накара Запада да се откаже от санкциите срещу режима му.

Германският канцлер Ангела Меркел позвъни във вторник на Лукашенко и той изтегли част от мигрантите от границата с Полша като настани около хиляда от тях в близките складове.

Мигрантите, много от които млади мъже, направиха няколко опита да влязат през границата в Полша, но става все по-ясно, че това просто няма да стане.

В момента отново хиляди от тях остават на границата между Полша и Беларус, без да могат да влязат в ЕС и явно без да могат и да се върнат, защото беларуските власти не им позволяват да напуснат района.

Не е ясно какво следва.