Amtrak: Следващите 10-15 години са ключови за проектите ни

Бил Флин, главен изпълнителен директор на Amtrak

11:00 | 16 ноември 2021
Обновен: 14:01 | 16 ноември 2021
Преводач: Вера Рашева

Става въпрос за голяма сума пари. Мисля, че са 66 милиарда долара. Кога ще получите тези пари и как ще ги похарчите?

Дейвид, радвам се, че имаме възможност да поговорим отново.

Както си говорихме преди минута, ние сме много развълнувани поради възможностите, които се откриват пред Amtrak във връзка с инфраструктурния законопроект, като се има предвид колко много ще допринесе той за бъдещото разрастване на междуградския пътнически железопътен транспорт. От наша гледна точка двата основни компонента във връзка с инфраструктурния законопроект са следните:

Първо, това е североизточният коридор, който обхваща маршрута от Вашингтон до Бостън. В него има две ключови части – от Пенсилвания през Харисбърг и от Ню Хейвън до Спрингфийлд, Масачузетс.

Знаете, че 18-19% от населението на САЩ живее в този коридор, а 70% от населението е в радиус от 5 мили от железопътни гари.

По отношение на основната инфраструктура за този коридор — някои от ключовите компоненти са на повече от 100 години. Тунелът Балтимор — Потомак е изграден в Балтимор през 1873 г., въведен е в експлоатация през 1873 г., когато президент е бил Грант.

Нагоре по коридора са разположени тунелите и мостовете при Ню Джърси, тунелът при река Хъдсън, тунелът при Ийст Ривър. След това в посока нагоре, през Кънектикът, има още няколко тунела, които са на 120 години.

Тези мостове и тунели трябва да бъдат заменени. През следващите десет-петнадесет години финансирането е ключовият компонент във връзка с осъществяването на проектите, които ще стартираме.