Прочутите лондонски червени автобуси стават зелени

Марк Дейвис, Bloomberg

13:00 | 11 ноември 2021
Преводач: Мария Попова

Намираме се в северен Лондон, където е една от най-големите зарядни станции за автобуси в Европа. Зад мен виждате автобус с нулеви емисии, който ще се отправи към СОР26 в Глазгоу. Той е един от хилядите автобуси, които ще се произведат в Англия през следващите 10  години – ключов фактор по пътя към нулевите нетни емисии. Да го разгледаме.

Напълно електрифицирани автобуси като този ще съставляват 10% от автобусите в Лондон до края на следващата година. По думите на кмета, всички автобуси от градския транспорт ще са с нулеви емисии до 2034 – една година по-рано от планираното.

"Това е наистина ключов момент. Окончателно слагаме край на историите за автобуси и вредни газове", казва Дейвид Браун, директор на Go-Ahead Group.

"Има множество неща, които трябва да сработят координирано. Има сътрудничество между производителите, местните власти и правителството. Те са по-скъпи от хибридните или дизелови автобуси. Но трябва да намерим начин и да осъществим прехода. Но най-важното в прехода е да накараме повече хора да се качат на автобусите. Когато повече хора се возят с тях, търговската логика работи много, много по-добре. Един автобус означава 75 коли по-малко на пътя. Това е трансформация на средата, средата  трансформира градовете и начина, по който се придвижваме. Това е много важно".

При над 2 милиарда пътувания с автобус през 2019, преминаването към електрически автобуси е важна крачка към обществен транспорт без въглеродни емисии. И това е само една част от плана за трансформиране на начина, по който пътуват милиони лондончани.

Според Том Кънингтън, директор „Търговско развитие на транспорта“ декарбонизацията е нещо повече от самите превозни средства.

"Също толкова важно е да стимулираме повече хора да оставят колите си в гаража и да пътуват екологично. Това наистина е пътят към намаляване на емисиите – ходене пеша, каране на колело, обществен транспорт. И колкото повече насърчаваме хората да не ползват колите си, толкова по-малко задръствания ще има, а пешеходците и колоездачите ще имат по-приятна среда с по-малко замърсяване и по-малко превозни средства около тях, а хората в автобусите ще могат да стигнат до крайната точка по-бързо и надеждно", казва Кънингтън.

За Барбара Стол, директор на кампанията "Чисти градове" Лондон е един от първите градове в Европа, който прави реални промени с цел борба с климатичните промени и намаляване на замърсяването на въздуха. "Разширената зона със свръх занижени емисии ще помогне за изчистване на въздуха и за борбата с климатичните промени и намаляването на броя замърсяващи автомобили. Но трябва да направим нещо повече", казва тя.

В цяла Европа, правителствата са подложени на натиск да отстранят замърсяващите автомобили от улиците до 2030. Вече е започнало осъществяване на г олемите промени в системата.

Кампанията "Чисти градове" анкетирахме над 10 хиляди европейци, жители на градове, включително и на Лондон и данните показват, че огромното мнозинство от хората искат да има повече пространство за разходки, за каране на колело, повече улеснения в градския транспорт и по-добър градски транспорт.

"Освен това те настояват за повече зелени площи. Смятам, че множество решения вече са налице. Един от добрите примери е Брюксел – до 2030 вече няма да се допускат дизелови автомобили в града, а до 2035 всички коли на бензин и газ също няма да влизат в града", казва Барбара Стол.

Има редица инициативи в Париж, където централната част ще стане зона с нисък пътен трафик през следващата година. Това ще намали транзитния трафик с около 180 хиляди коли на ден.

Копенхаген се ангажира да достави единствено автобуси с нулеви емисии до 2025 и да направи голяма част от града с нулеви емисии до 2030.

Трябва да се ангажираме да създадем  система за придвижване с нулеви емисии в градовете до 2030. И определено трябва да гарантираме, че този преход е възможно най-щадящ. Нямаме време за губене.