Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа
Автор и водещ: Таня Кръстева

България се нуждае от повече хора, вярващи, че нещо зависи от тях

Георги Брашнаров, изпълнителен директор на Немечек България, 11.09.2018

21:30 | 11 септември 2018
Георги Брашнаров, изпълнителен директор на Немечек България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Георги Брашнаров, изпълнителен директор на Немечек България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Няма бърз успех. Предприемачите трябва да са готови дълго, продължително и с големи усилия да работят върху задачата и идеята си. Това каза Георги Брашнаров, изпълнителен директор на Немечек България, в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

"Едновременно с това трябва да бъдат готови да я променят, когато условията го налагат. Непрекъснатото вървене в една посока, биенето на глава в една стена не е най-доброто решение. Понякога просто трябва да заобиколиш тази стена и да продължиш напред. Вземането на решение както в корпоративния свят при по-установените фирми, така и в стартъп света, също е въпрос на умения. Верните решения трябва да се вземат във вярното време. Никога не трябва да си вярваме, че тези решения са били теоретично правилни през цялото време. Защото те са взети на базата на някакъв сет от условия, които във времето трябва да се проверяват дали още са валидни. Може да изглежда сложно отстрани, но всъщност има една теория на Майкъл Портър за сценарийното планиране, при което дългосрочното планиране отстъпва на възможността да имаш няколко различни сценария. Така много бързо скачаш от един на друг сценарий на база на условията, които в момента го изискват".

Според изпълнителния директор на Немечек България уцелването на правилния момент понякога е случайност. 

"Всички се опитваме да минимизираме тази случайност. Тя става със събиране и анализ на необходимите данни, по възможност в реално време. Една от много големите ползи от ИТ е, че можем да събираме много данни дълго време и да правим анализи върху тях. Неслучайно и в момента с развитието на тези технологии все повече говорим за big data, machine learning, изкуствен интелект – това са все неща, зад които стои огромно количество данни, минимизиращи шанса твоето вярно решение да бъде взето просто по случайност. Късметът и шансът винаги имат място в едно решение. Но поне когато вземаш решение, то трябва да бъде достатъчно информативно подплатено".

Що се отнася до стартъп общността в България, той смята, че е много важно да има по-голяма маса от хора, които вярват, че нещо зависи от самите тях.

"Няма по-добро нещо от стартъпа, в който наистина си сам или с няколко колеги, с няколко ментори, с няколко бизнес ангела или с някой малък фонд, който ти помага. Нещата са в твои ръце. Колкото повече са хората, които повярват в това нещо, толкова по-бързо и България може да се промени".

По отношение на идеите, които подкрепя в качеството си на бизнес ангел, Брашнаров коментира:  

"Най-важното за мен е да видя доколко е силен екипът, който стои зад дадена идея. Тази идея със сигурност ще претърпи промени по пътя на развитието си. За мен е важно да знам дали екипът е готов да се сбори с тези промени".

Вижте повече във видеото.