Alphabet също влезе в клуб $2 трлн.

Бойчо Попов, главен редактор в investor.bg, "Бизнес старт", 09.11.2021

11:50 | 9 ноември 2021
Обновен: 13:50 | 9 ноември 2021
Автор: Михаил Митев

Alphabet Inc. - компанията майка на Google, се изстреля нагоре на борсата в понеделник и за първи път достигна пазарна стойност от 2 трлн. долара, подхранвана от възстановяването на разходите за дигитални реклами и растежа на своя облачен бизнес. Това каза Бойчо Попов, главен редактор в investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова. 

Акциите на холдинга от клас А са поскъпнали с цели 1,2% и така достигнат до най-висока стойност за всички времена, преди да намалят аванса до 0,1%. От началото на годината, акциите на Alphabet са поскъпнали със 70%, което я прави най-добре представящата се компания сред петте технологични гиганта в САЩ. Поскъпването до голяма степен е подхранвано от ръста в рекламния бизнес на Google.

Повишаването на цената на акциите поставя компанията в изключителен клуб наред с Apple Inc. и Microsoft Corp., последната от които също достигна границата от 2 трлн. долара тази година. Alphabet достигна стойност от 1 трлн. долара за първи път през януари 2020 г. Биковете считат, че акциите ще продължат да поскъпват допълнително поради по-ниската им оценка и по-висок темп на растеж в сравнение с повечето компании с мегаголяма капитализация.

Alphabet се търгува около 24 пъти над бъдещата си печалба, което я прави по-евтина от Amazon.com Inc. и Microsoft, но по-скъпа от Meta Platforms Inc., която е компанията-майка на Facebook, допълва Бойчо Попов. 

 

Целия разговор вижте във видеото. 

Още новини от света на технологиите четете на investor.bg.