Alphabet се отказва от финансовия софтуер на Oracle, ще използва този на SAP

Технологичен коментар на Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, Бизнес старт, 06.04.2021

11:38 | 6 април 2021
Обновен: 11:38 | 6 април 2021
Автор: Николета Рилска

Alphabet планира да спре да използва финансовия софтуер на Oracle в следващите седмици и вместо това ще започне да използва софтуер на SAP. Това заяви Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. 

"Основните финансови системи на Alphabet и Google ще преминат към SAP през май. Ходът засяга само софтуера, който Google използва, за да следи финансите, и няма индикация, че компанията прехвърля други системи извън Oracle", обясни Кирилова.

"Промяната се случва в момент, в който Google и Oracle се конкурират все повече в сферата на облачните услуги след подобен ход от страна на лидера в облака Amazon".

"Случващото се не е свързано с отдавнашното дело между Google и Oracle във връзка с използването на Java код от Google в приложния програмен интерфейс за операционната система на Google – Android", отбеляза редакторът. Тя добави, че по-рано в понделник Върховният съд обяви, че копирането на кода от Google е било справедливо използване.

"Oracle се конкурира с Google в продажбата на публични облачни ресурси на компании за хостинг на приложения. Двете компании упорито се борят за третото място в световната класация в облачните изчисления - зад AWS на Amazon и втория в класацията Microsoft".

"Не е ясно колко пари е плащала Google на Oracle за финансовия софтуер", коментира Кирилова. Тя посочи, че акциите на компанията понижават леко стойността си (малко преди 10 часа българско време) заради новините, а цената на книжата на SAP приключи вчерашната търговия с 4,8% повишение.

Целия коментар вижте във видео материала. 

Повече новини от света на технологиите четете на Investor.bg.